Cara Buat Kek Batik Guna Coklat Masakan

KEK COKLAT BATIK MERI. Ikut kaedah susun biskut lapis coklat susun biskut lapis coklat.


Pin Di Cakes Muffins

Bagi biskut tu lemau sikit.

Cara buat kek batik guna coklat masakan. Cairkan coklat masakan nutella mentega dan susu cair whipping cream menggunakan kaedah double boiler. Dah lama tak buat kek batik. 2 pek 540g-600g biskut marie 1 ketul 200g butter unsaltedsalted ½ cawan 153g susu pekat ½ cawan 50g serbuk koko 1 cawan 120g serbuk milo ½ cawan 118 ml air panas ½ sudu kecil garam kalau guna unsalted butter 1 biji telur 1 sudu kecil ekstrakesen vanilla.

Kalau suka kek batik yg lembut semasa sediakan campuran coklat tu patah2 kan biskut dulu. Satukan butter milo nutella susu pekat dalam mangkuk dan masak secara double boiler nak masak secara direct atas api terus pon boleh tp api kena kecil takut hangit letak dalam acuan yang dah dilapik aluminium foilkertas minyaklebihkan sikit supaya foilkertas tu boleh menutupi adunan. Terus tuang atas permukaan kek batik tadi.

Kalau suka kek batik yg rangup lebih baik jgn campur biskut meri dalam campuran milo yg dah masak. Bahan-bahan yang diperlukan tak banyak berbeza dengan bahan untuk membuat kek batik biasa. Dalam satu bekas masukkan semua bahan dan gunakan mixer tanganMix semua adunan sehingga sebatiTuang ke atas lapisan pemrukaan kek batik dan bakar sekejap di dalam oven pada suhu 160C selama 5 minit guna api.

12 tin susu pekat manis. Cuma biskut Marie atau biskut keping ditukarkan dengan biskut jejari. Resepi Kek Batik Guna Biskut Jejari.

Tp aku tak berapa suka kalau guna telor2 mentah ni. Cara untuk membuat Kek Batik Coklat dengan 4 bahan sahaja. Untuk tips elakkan bahan adunan hangit guna api kecil sahaja dan non stick pan ya.

Kek dan Roti Masakan. Dessert yang mudah kerana kita tak perlu bakar guna oven. Masukkan kek batik yang siap dimasak tadi ke dalam loyang dan padatkan.

So aku guna resepi yg tanpa telor. Layan je bila makan heheTahukah anda resepi kek yang paling mudah disediakan ialah Resepi Kek Batik Coklat. 1 sudu besar butter wani guna sudu makan.

1 biji telur ayam Gred A. Bahan-bahan diperlukan untuk masakan kek batik. Bahan A 1 pek biskut Marie 300g 250g Buttercup 1 tin susu pekat 1 cawan air masak 6 sudu besar serbuk koko 14 sudu besar milo Telur 2biji.

Bahan bahan dah cukup semua jom kita tengok cara buat resepi kek batik niRujuk pada gambar ya. So kek batik tu akan rasa lembut. Nak senang masukkan dalam microwave.

Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit. 1 tin susu cair. Lapik plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan nanti.

250 gram cream cheese. Masukkan kek batik yang siap dimasak tadi ke dalam loyang dan padatkan. Double boil kan semua bahan topping.

Kek Batik Coklat Resepi Asal. Ini sahaja 5 resepi cara buat kek batik sedap yang dapat saya kongsikan dari chef-chef hebat Semoga Bermanfaat. ½ tin susu pekat manis MaDiHaA guna 13 tin saja 1 ½ cawan milo.

Resepi asal menggunakan milo. Apabila kek batik dah keras keluarkan dari loyang dan. Resepi Kek Batik Topping Coklat.

Cairkan coklat masakan secara double boiler. Lapik plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan nanti. Cara-cara untuk membuat kek marble.

Berikut di kongsikan asas bahan-bahan untuk resepi kek batik mudah dan cara cara membuat kek batik yang sedap dan lembut. Masak kesemua bahan guna api perlahan je. Simpan dalam peti sejuk selama 1.

Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit. Bahan Cream Cheese Untuk Permukaan Atas Kek Batik Cheese. Kalau boleh guna coklat berkualiti tinggi supaya rasa kek batik lebih sedap.

Tunggu sekejap 2-3 minit sehingga biskut lembut sikit baru tuang dalam loyang. CARA-CARA UNTUK MEMBUAT KEK MARIE BATIK NUTELLA. Anda pasti boleh buat sendiri di rumah kerana cara-caranya tak susah mana pun dan yang paling best sedap sangat kek coklat ni.

Kacau hingga sebati dan berkilat coklat ganache siap. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dikeluarkan dan dipotong. 4 bahan ni pun dah sedap sangat dah.

Bahan B Toppingchoc ganache 1 cawan Whipping cream Anchor UHT 100 gram Choc compound 100 gram Dark Choc 1 sudu besar butter. Rohaida Wan Mohd Nor my SIL Sumber. Kek batik juga sesuai untuk dijadikan hidangan acara kenduri dan majlis.

1 ketul butter 250 gm 1 bar coklat masakan 250 gm dipotong kecil2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul sehingga telur sebati. Antara jenis kek yang popular lain adalah seperti kek coklat kek pisang kek oren dan kek pandan.

Bahan-bahan untuk topping coklat ganache. Tambahkan esen vanila dan pukul lagi. Guna api perlahan jeBila butter mula mencair masukkan 34 susu pekat.

1 sudu kecil esen vanila 34 tin susu pekat. Cara Buat Kek Batik Nestum Mudah Tanpa Telur. Resepi Kek Batik Simple dan Sedap.

Untuk bahagian atasnya double boilkn coklat dan butterhingga cair dan sebatituangkan ke atas kek batik tadi dan hiaskan dengan kekacang. Untuk kek batik kali ni Che Nom sediakan tanpa telur. Kek batik coklat memang mudah lazat enak dan berkhasiatResepi masakan informasi resepi masakanresep kek terbaru untuk bunda bunda cantikSy dah cuba kak.

Follow my blog with Bloglovin. Untuk menjawap semua permintaan anda mengenai resepi kek batik. Setelah coklat cair tuangkan ke dalam loyang di atas lapisan cheese tadi dan masukkan semula ke dalam peti sejuk dan biarkan semalaman supaya semua lapisan kek batik keras.

Masukkan gula dan mentega ke dalam mixer dan pukul sehingga kembang dan gebu. Untuk kek batik masak butter sampai cair masak kek batik guna api kecik je. Aku tak minat sgt sbnrnya.

Tp sbb dlm umah ni ada yg minat tu yg aku gigih buat gak. Resepi ni olah sendiri je tengok dalam google ada yang letak esen vanilla dengan serbuk koko. Bahkan juga ramai peniaga kek batik yang mengaku selalu habis terjual saking sedap dan banyaknya peminta kek batik.

400gm biskut marie HWA TAI biskut brand ni sedap 12 cawan serbuk koko lagi berkualiti lagi sedap 1 sudu besar gula pasir. Kemudian terus masukkan susu pekat. Masukkan pula milo dan serbuk koko.

Byk versi resepi kek batik ni sebenarnya. Bahkan tidak sedikit yang membuat kek batik sebagai hidangan untuk hari raya. Bukan susah mana pun kan.

Saya guna MAJERIN sahaja untuk buat Kek Batik niKenapa majerin butter kan lebih sedapYe betul butter lagi sedap kalau guna pure butter lagi sedapMemang itulah selalunya tanggapan kita taksub sangat butterpure butterSebagai penjual kek yang dah pencen saya tau tentang hal ituSaya guna majerin bukan kedekut butter ada jer butter dalam peti aisKek Batik merupakan kek old. 1 ketul butter 250 gm 2 bungkus biskut jejari. Bahan-bahan untuk kek batik.

Ada jugak yg gunakan telor. Kek Batik Indulgence yang mempunyai 3 lapisan iaitu lapisan kek batik lapisan cheese dan coklat ganache. Gaulkan biskut marie sedikit demi sedikit supaya senang nak sebati.

Kek batik milo ini dibuat mengikut kreativiti pemilik resepi ini yang mana beliau menyatakan guna topping dengan Choc Ganache dan paling sedap sehingga terasa coklatnya. 8 biji telur gred A. Resepi Kek Batik Guna Planta lama dah rasanya my mom tak buat kek ni.

Masukkan 200 gram buttercup. 14 cawan gula halus. 200gm millo boleh letak lebih sikit jika suka 250gm buttermarjerin-hasue guna marjerin puterijadi kek tak mudah lembik 3 sudu makan serbuk koko 1 tin kecil susu pekat manis boleh kurangkan sedikit biskut meri secukupnya Cara-cara.


Pin On My Future Home


LihatTutupKomentar